200 jaar Badplaats Scheveningen/Circus in de Branding

SCHEVENINGEN – In 2018 wordt gevierd dat Scheveningen 200 jaar een badplaats is. Het hele jaar komen er speciale evenementen, tentoonstellingen en wordt de stad toepasselijk aangekleed. De Badplaats Scheveningen is eigenlijk onlosmakelijk verbonden met circus, ik noem hierbij wat voorbeelden. 

Ook circus wordt een onderdeel van de feestelijkheden, op 25 maart, Circus in de Branding, georganiseerd door Scala Variété aan Zee. zie verderop

Circusbeleving in Den Haag

Circus wordt de laatste jaren in Scheveningen/Den Haag opnieuw ontdekt en uitgevonden, dankzij de voorstellingen in De Nieuwe Regentes, in het Zuiderzeebad en in Korzo. (o.a. met het succesvolle Cirque Mania).

Feest aan Zee

Feest aan Zee wordt onderverdeeld in vijf thema’s, waarin onder meer de geschiedenis van de badcultuur en badmode en de verbintenis van Scheveningen met de binnenstad aan bod komen. Hoogtepunten worden onder meer de finish van de Volvo Ocean Race en de opening van het strandseizoen. Ook worden grootschalige publieksevenementen georganiseerd, zoals de Red Bull Knock Out Race. 

Circustheater

Scheveningen heeft nog een echt rond circusgebouw, dat kom je niet veel meer tegen in Nederland. Het allereerste circusgebouw werd op 16 juli 1904 geopend door Circus Schumann. Het gebouw was een ontwerp van de architect Van Liefland. Het Circustheater, toen Circusgebouw, was tot in de jaren 1960 een echt circus, dat alleen in de zomermaanden geopend was. Later kreeg het gebouw de naam Circus Strassburger. Dieren werden met een trein aangevoerd tot het station Hollands Spoor, om vandaar via het baanvak van tramlijn 11 te worden vervoerd naar de Duinstraat, waar een uitlaadperron was. De circusdieren werden daarvandaan via de Juriaan Kokstraat naar het Gevers Deynootplein begeleid. De stallen van het Circustheater werden in de wintermaanden gebruikt als opslagruimte voor het luxebad dat ’s zomers voor de toeristen werd opgebouwd.

In 1991 is het complex deels eigendom geworden van Joop van den Ende. Het pand werd voor het symbolische bedrag van 1 gulden gekocht van de gemeente Den Haag, met de eis dat hij het zou ombouwen tot theater. Het theater is nu onderdeel van Stage Entertainment. Van den Ende gebruikt het theater hoofdzakelijk voor musicals. Na de aankoop was Les Miserables de eerste productie. Na een verbouwing door architect Arno Meijs, ging in 1993 The Phantom of the Opera van start. Vele musicals volgden.

Bron: wikipedia

25 maart 2018 – Circus in de Branding …… in de Lourdeskerk

De voormalige Lourdeskerk in Scheveningen was tot voor kort beschikbaar als evenmentenlocatie. In 2005 werd de kerk aan de eredienst onttrokken en vanaf 2011 heeft de organisatie Chizone zich gevestigd in het gebouw. Het was mogelijk om in het gebouw – gebouwd in de Bossche School stijl – seminars, symposia, congressen, workshops, vergaderingen en toneel-, dans-, en muziekuitvoeringen te organiseren.

Voorproefje van Scala voorstellingen

Op 25 maart 2018 zal in de Lourdeskerk een voorproefje van den serie voorstellingen in november worden georganiseerd: meerdere variété-artiesten laten een nummer uit hun repertoire zien. Ook deze voorstelling is in het kader van Feest aan Zee (200 jaar badplaats Scheveningen). Het is verbonden met het oude Scheveningse begrip “Circus Strassburger”.

Het programma zal ingeleid worden door filmverteller Yvo Verschoor die over de oorsprong van het variété vertelt, geïllustreerd met beelden en live-pianomuziek. Verder werken mee: de Haagse humoristische ritmegroep Percossa, geniet hier van een voorproefje…

Nederlands kampioen manipulatie: de magiër Niek Takens, het prijswinnende duo Juggling Tango (Menno en Emily) met een spectaculaire tango/jongleeract en Familiar Faces, een acrobatische dansgroep die onlangs de BNG Circusprijs 2017 prijs wonnen. In de flyer vind je alle informatie bij elkaar. Het programma zal gepresenteerd worden door Percossa-lid Eric Robillard.

Wil je kaartjes kopen? Dat kan hier:

Tickets