Circusnieuws
3 januari 2024

Eerbetoon aan Ferry Torrez bij nieuwjaarsborrel Nederlandse circusveld

Dinsdagavond 2 januari 2024 stond bij Wintercircus Hilversum in het teken van de ‘nieuwjaarsborrel’ van de Nederlandse circuswereld. Een traditie die Daniel Ligthart – de organisator van het Hilversummer circus – ook dit jaar faciliteerde.

Op deze dinsdagavond waren veel collega-kerstcircussen speelvrij. En wat doe je als je een avond niet in het circus bent? Juist… dan bezoek je een ander circus!

Het resultaat: een fijne avond met vooraf volop nieuwjaarswensen, daarna genieten van de Wintercircus Hilversum-show (later deze week publiceert Circusweb de recensie) en een gezellige borrel na afloop, die tot in de late uurtjes doorging.

Veel vakgenoten troffen elkaar. Van een sprankje ‘concurrentie’ was geen sprake: daar was het de avond niet naar.

De foyertent, na afloop the place to be voor de nieuwjaarsborrel.

Aanwezigen waren onder andere de cast en crew van: het Groot Kerstcircus Den Haag, Kerstcircus Etten-Leur, Corpus Acrobatics en het Noord-Hollands Wintercircus, Kerstcircus Enschede, Kerstcircus Haarlem, The Great Christmas Circus, Circus Salto, Circus Fantasia en Circus Bolalou. Vele talen klonken in de voortent en 2024 werd zo nog eens extra ingeluid.

Eerbetoon aan Ferry Torrez

Ondanks dat de voornaamste sfeer ‘feestelijk’ was, was er ook een moment om terug te kijken op het afgelopen jaar en om stil te staan bij een verdrietige gebeurtenis in 2023. Het overlijden van de Nederlandse topartiest Ferry Torrez.

Voordat de voorstelling startte, sprak Daniel Ligthart het publiek toe over de man die deze avond niet meer in ons midden was. Torrez – dierenvriend in hart en nieren – overleed op 28 april 2023 na een periode van ziekte. Hij werd 54 jaar oud.

Daniel Ligthart tijdens zijn toespraak.

Ferry’s familie – waaronder zijn vader Frank en zus Patricia – kreeg dinsdagavond een mooie plek in de loge. In de emotionele toespraak van Daniel werden zij bedankt: “want zonder de familie Torrez had ik niet gestaan waar ik nu sta”.

Daniel vertelt aan Circusweb: “Frank Torrez nam mij vanaf mijn elfde mee op sleeptouw naar allerlei optredens in de circuswereld. Ferry en Patricia waren daar ook altijd bij. Ik ken ze nu bijna 35 jaar en ik heb veel aan de familie te danken”.

Staande ovatie

Daarna werd een foto van Ferry Torrez door de piste gedragen. Op die foto: Ferry Torrez in actie in dezelfde piste van Wintercircus Hilversum, maar dan in de winter van 2016/17. Het publiek – zowel de circusmensen als het aanwezige ‘reguliere publiek’ – was zeven jaar later wederom onder de indruk van de reptielenartiest. En als eerbetoon aan de overleden Ferry volgde er een staande ovatie.

De foto van Ferry wordt door de piste gedragen. Ferry’s vader Frank (met hoed) kijkt toe.

Een mooi en beladen moment. Maar zoals gebruikelijk is in het circus: ‘the show must go on’. En binnen een minuut schakelde de sfeer om en stond de piste vol met het artiestenensemble van Wintercircus Hilversum. Hooggeëerd publiek, de voorstelling begint!