R.I.P. Lex de Werk

Geheel onverwacht is na een hartaanval Lex de Werk overleden. Samen met zijn vrouw Conny Hendriks was hij een leven lang werkzaam voor en achter de schermen van het circus. Gecondoleerd aan zijn vrouw Conny en zoon Oliver. R.I.P. Lex.


Lex de Werk was tijdens zijn leven een veelgevraagde dierentrainer. Hij werkte samen met de bekende dierentrainer Jos Uyterlinde. Vóór die tijd werkte hij bij het circus Pinder. Naderhand werkte hij als kassamedewerker bij Boltini, daarna met Wim Vos bij het Circo Price-Americano. Jos Uyterlinde zocht iemand die dierenummers kon doen en na enkele maanden ging hij in 1975 naar het Oosenrijks Nationaal Circus. In 1976 werkte Lex met een Struisvogel bij het circus Charivari van Bart de Vrind. Bart de Vrind: “Lex was daar ons boegbeeld”.
In 1977 ontmoette hij de Nederlandse circusartieste Conny Hendriks bij het Zweedse circus Scala, waar Lex werkte met kamelen en een varkendact. De twee werden stapelverliefd op elkaar.

Lex de Werk in 1976 bij Charivari. Bart de Vrind: “hij was daar ons boegbeeld”.

Conny in een eerder interview met Circusweb: “In 1978 zijn we teruggekomen naar Nederland, ik was toen al zwanger van mijn zoon. Het eerste jaar reisden we mee met Alberto Althoff, ook een neefje van mij. Een geweldig spectaculair circusprogramma met grote circusacts, vliegende trapeze, schleuderbred, perche, Argentijnse dansers, alles was aanwezig. Het seizoen erna werkten mijn man Alex de Werk en ik in Zweden bij jeugdvrienden Jimmy, Johnny en Jerry Johansson “Circus Scala”. In Zweden zag je nauwelijks circusacts met dieren, indertijd moesten honden, paarden enz. in quarantaine. Roofdieren kon al niet meer sinds de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Lex had een act met een komische ezel en een hond en samen hebben wij varkens getraind in het winterkwartier van Scala. Wij traden hiermee op gedurende het seizoen. Hiermee haalden we alle kranten, in Zweden vond men dit echt bijzonder. Het beviel de Johanssons zo goed dat we het seizoen daarop hetzelfde deden, deze keer met boerderijdieren, geiten, kippen, varkens en een hond. Het jaar daarna traden we op met geiten en kleindieren en ook hiermee hebben we in alle kranten van Zweden gestaan”. Lex en Conny traden nog in vele circussen op, zoals het Circus Mikkenie van Rob Ritman, Ponypark Slagharen. Lex werkte de laatste jaren als chauffeur voor Pieter Smit en in de winter was hij te vinden bij Wintercircus Martin Hanson. Bron: Piste september 2019 en Circusweb.