België – Het traditioneel, rondreizend circus wordt door de Federatie Wallonië-Brussel erkend als een meesterwerk van immaterieel cultureel erfgoed.
De Waalse minister van Cultuur, Bénédicte Linard, heeft zojuist het traditionele reizende circus erkend als een “meesterwerk van mondeling en immaterieel erfgoed (*)” van de Franse Gemeenschap.
(*) Chef-d’œuvre du patrimoine oral et immatériel de la Communauté française.
Met deze beslissing wil de Franstalige Belgische entiteit hulde brengen aan een eeuwenoude traditie en een eerbetoon brengen aan het werk en de creativiteit van deze kunstenaars, maar ook aan hun nomadische manier van leven.
Verstoken van theatrale eenheid, steunt het traditionele circus integendeel op een opeenvolging van onafhankelijke acts waarbij fysieke prestaties vaak het centrale onderwerp zijn, hetzij door acrobatiek, jongleren, mime, evenwicht; uiteraard zonder daarom de clowns te vergeten
Deze officiële erkenning betekent geenszins dat de sector zal kunnen genieten van structurele hulp van de Federatie. Maar het opent de mogelijkheid voor circus directies om overheidssubsidies aan te vragen. Tot op vandaag zouden er nog maar een tiental circussen in Wallonië en Brussel bestaan. Deze zouden naar schatting een 120 rechtstreekse banen vertegenwoordigen. Het meest succesvolle circus is dat van ‘Alexandre Bouglione’.
Zoals veel culturele actoren lijdt de circus sector, ook in België, ernstig onder de huidige pandemiecrisis.