Onlangs schreef ik een recensie op Circusweb over het boek “Moe, ik kan een Salto” van Aad van Toor, ik eindig die recensie met het feit dat ik ook het boek “Allememaggies” van Bas van Toor heb besteld, en ook daar een recensie over zal schrijven. Ook het boek van Bas van Toor verscheen al in 2017, maar dat mag de pret van het lezen niet drukken. Op die carrière van Bas die al 67 jaar duurt, maken die paar jaartjes ook niet meer uit.
Samenvatting van de schrijver;
‘Allememaggies!’ is een verzameling autobiografische verhalen van Bas van Toor, bij met name de jongere generaties vooral bekend als Clown Bassie van het populaire televisieduo Bassie & Adriaan. Maar veel (groot)ouders van de ‘vriendjes en vriendinnetjes’ zullen Bas ook kennen van de acrobaten act ‘The Crocksons’, waarmee hij samen met zijn broer Aad over de hele wereld optrad in alle grote theaters en nachtclubs.
In dit boek ontpopt Bas van Toor zich als een ras verteller. Hilarische anekdotes over het artiestenleven worden moeiteloos afgewisseld met ontroerende verhalen over bezoekjes aan doodzieke kindjes. Op het ene moment lopen de tranen over je wangen van het lachen, terwijl je even later een traantje van ontroering wegpinkt.
‘Allememaggies!’ laat de lezer niet alleen smullen van de belevenissen van een artiest in hart en nieren, maar is ook een verrassende kennismaking met Bas van Toor zelf. De man áchter de rode neus, die na 57 jaar nog altijd smoorverliefd blijkt te zijn op zijn vrouw Coby en als een apetrotse opa vertelt over zijn kleinkinderen. Maar die ook heel boeiend verhaalt over toevallige ontmoetingen met bijzondere mensen, variërend van een beroemde veldmaarschalk tot een jonge straatventer uit Brazilië. Stuk voor stuk belevenissen waarbij zijn alter ego Bassie zou hebben geroepen: ”Allememaggies!”
Vergelijken
Het is natuurlijk appels met peren vergelijken, maar ook ik ontkom niet aan de vergelijking van de twee boeken. Het boek van Aad telt ruim 500 pagina’s en het boek van Bas is kleiner van formaat en telt 175 pagina’s. Het boek van Aad vertelt de geschiedenis, de achtergronden en de hele levensloop van deze twee topartiesten, het boek van Bas is een verzameling van leuke anekdotes. Maar het is duidelijk dat ook Bas kan putten uit een enorm aantal bijzondere belevenissen. Want wie anders kan er zeggen dat; hij in een show stond met Edith Piaf en koffie dronk voor de caravan met Sir Harold Alexander?!
Opvallend
De ondertitel van het boek is “belevenissen van een variétéartiest” en niet zoals je van een clown zou kunnen verwachten “belevenissen van een clown” of “belevenissen van een circusartiest” Nee ook hiermee maakt Bas gelijk duidelijk dat zijn leven of carrière veel meer was dan dat. En ook de ervaringen van Bas met het circus waren niet allemaal even positief, het voorwoord begint al met het feit dat hij in 1956 thuis kwam van een mislukt circus avontuur in België.
Grappig
Als je het boek leest, hoor je Bas gewoon zelf praten, een andere woordkeus dan zijn broer Aad en er blijkt, naar mijn idee, ook wel een andere kijk op het leven uit. Bas heeft in ieder geval geen moeite met zelfspot, zelfironie en zelfkennis. De overeenkomst tussen de twee boeken is in ieder geval de liefde voor de echtgenotes. Ook Bas kan nog steeds amoureus schrijven over de liefde van zijn leven; zijn vrouw Coby.
Namen
Terwijl Aad bijna iedereen met naam en toenaam noemt, maakt Bas soms de keuze om namen, weg te laten, in te korten of te veranderen en dat geeft toch weer een heel andere dynamiek aan het boek. In het verhaal over pistolen Bassie, dat ook over Paul Wilking oftewel Pistolen Paultje gaat (zijn naam wordt wel genoemd) neemt het verhaal een andere wending als Bas een stukje schrijft over circusmedewerkers die gaan “Potenrammen” hier worden geen namen genoemd, maar wel aanwijzingen gegeven en die zijn op zijn zachtst gezegd opmerkelijk.
Joop van tellingen
Het verhaal Paparazzo , dat een ander beeld van Bas beschrijft dan; Alles is Voor Bassie, gaat ook over Joop van tellingen, bij leven een zeer bekende fotograaf voor de al even bekende ‘bladen’. Bijzonder aan dit verhaal is, dat er soms in de media een beeld van mensen ontstaat of bewust wordt neergezet, dat ver weg staat van de werkelijkheid. Een verhaal over een kindervriend met het hart op de juiste plaats, een verhaal over echte vriendschap en het verhaal over wat je als idool voor je fans kunt betekenen. En zo staat het boek toch vol met bijzondere verhalen, voor mijn gevoel in willekeurige volgorde opgetekend.
Keet en Koen
Afgelopen zondag was op RTL 8 de film; Keet & Koen en de speurtocht naar Bassie en Adriaan te zien (2015). Deze film met in de hoofdrollen Keet en Koen en natuurlijk Bassie & Adriaan, heb ik tot slot van de voor mij, Bassie en Adriaan weken, ook nog maar gekeken. Heerlijk om Bas en Aad in hun verschillende rollen nog een keer te zien schitteren. De heren kunnen met recht terug kijken op een geslaagd leven en een schat aan herinneringen, laten we hopen dat ze daar nog een aantal jaren van kunnen genieten.
Een schat aan herinneringen
Bas en Aad van Toor, beter bekend als het populaire kinderduo Bassie & Adriaan, worden in Museum Vlaardingen geëerd met een eigen tentoonstelling: Bassie & Adriaan – een schat aan herinneringen. De expositie is een reis door zowel het professionele als persoonlijke leven van de twee broers. Dit wordt ondersteund met originele attributen en rekwisieten en foto- en filmmateriaal. De tentoonstelling is van 14 oktober tot en met 16 mei 2021 te zien in Museum Vlaardingen.
Boek bestellen? Klik op de afbeelding van het boek hieronder
Het boek “Allememaggies“, van Bas van Toor, kun je hier bestellen