Fries straatfestival bomvol voorstellingen

Fries straatfestival bomvol voorstellingen

 Met in totaal bijna honderdvijftig straattheater- en muzikale voorstellingen is het programma van het gratis Fries StraatFestival rond. Hoogtepunten zijn dit jaar het wereldberoemde Belgische circustheater Circus Ronaldo en de muzikale afsluiter Kovacs. Samen met alle andere voorstellingen zetten zij op 29, 30 en 31 mei de Leeuwarder binnenstad weer op z’n kop.

dannyronaldoNieuw deze editie van het Fries StraatFestival is dat er ook op zaterdagavond meer straattheater op het Wilhelminaplein is. ‘We zijn een straattheaterfestival met muziek. Daarom hebben we er dit jaar nadrukkelijk voor gekozen om op zaterdagavond met onder andere Circus Ronaldo, Ruut van Hooft, Dancing Graffiti en Le Cirque du Platzak meer straattheater te programmeren op het Wilhelminaplein. Het Gouverneursplein blijft het muziekplein’, vertelt projectleider Margret Havinga.

Straattheater
platzakHet absolute hoogtepunt in de straattheaterprogrammering is dit jaar Circus Ronaldo. ‘We zijn ontzettend blij dat we dit beroemde circus naar Leeuwarden kunnen halen. Het is een solo circusvoorstelling zoals je die nog nooit hebt gezien. Het nouveau cirque is een nieuwe vorm van circus die de laatste jaren sterk in ontwikkeling is; zonder dieren en meer circustheater. Daarbinnen heeft Circus Ronaldo geheel hun eigen stijl gevonden’, vertelt straattheaterprogrammeur Sylvia van den Berg.
Een ander hoogtepunt in de straattheaterprogrammering is Mimbre met de voorstelling Bench. Zij vervangen de Argentijnse haarkunstenaars Cia Plaf! die vorig jaar de publieksprijs wonnen en daarom dit jaar opnieuw op het Fries StraatFestival zouden spelen. Eén van de kapsters is echter zwanger en kan daardoor niet naar Leeuwarden komen. Zij beloven dat ze volgend jaar aanwezig zijn. Ook Dancing Graffiti, een dansvoorstelling met digitale graffiti, Le Cirque du Platzak en Tweede verdieping zijn bijzonder mooi, ieder op hun eigen manier.