Gerrit Reus overleden

Gerrit Reus overleden

Gerrit_ReusOp 19 januari is Gerrit Reus overleden na een slopende ziekte. Gerrit Reus(63) was tot 2011 adjunct-directeur en daarnaast was hij programmeur van de Utrechtse Schouwburg. Hij was de initiatiefnemer voor de voorstellingen van Cascade.

Circusspecialist

Big Top-oprichter Gerrit Reus (1951) was als producent, impresario, publicist en beleidsman een van Nederlands toonaangevende circusspecialisten. Gerrit Reus studeerde Nederlands en theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en was tot juli 2011 adjunct-directeur van Stadsschouwburg Utrecht. Gerrit Reus heeft voor zijn werkzaamheden voor de schouwburg op 4 juli 2011 de Maartenspenning uitgereikt gekregen door burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht. Reus is met zijn bedrijf Big Top producent en impresariaat van circus- en clownsproducties en adviseur in dezelfde disciplines voor omroepen, festivals, organisatiebureaus en theaters.

Circusgek
Gerrit Reus is circusgek sinds zijn vijfde, toen Circus Boltini zijn tenten opsloeg op een weiland achter het ouderlijk huis in Grootebroek (Noord-Holland). Van 1977 tot en met 1982 werkte Reus als werkstudent in het Nederlandse Circus Mikkenie als vrachtwagenchauffeur, tentbouwer en pistehulp. Voor tal van bladen schreef hij recensies en reportages over circus. Zijn studie theaterwetenschap sloot hij af met een doctoraalscriptie over de Vereniging voor de Belangen van Nederlandse Circussen, een historische schets over de verhouding circus-overheid in de jaren 1950-1970, met een vurig pleidooi voor de opzet van een serieuze branchevereniging in de circuswereld als gesprekspartner voor overheden en instanties.

Kerstcircus Utrecht
In 1989 nam Reus het initiatief tot Kerstcircus Utrecht, de voorloper van het huidige Cascade. Inmiddels voor de 26e keer stelt Reus het programma van Cascade samen en is hij zowel producent als regisseur. Bijzonder aan Cascade is de theatrale mengeling van klassieke en moderne circusvormen. Reus is goed thuis in de wereld van het traditionelere circus, maar ook in het ‘nieuwe circus’ met groepen als Cie Raposo, Le Boustrophédon, Éloize en Plume. Deze laatste groep werd door hem in 1992 in Nederland geïntroduceerd. De ontmoeting met het theatrale Plume en de eerdere kennismaking in 1990 met Cirque du Soleil beïnvloedden Reus’ kijk op circus en sindsdien maakten de Utrechtse programma’s een ontwikkeling door naar een prettig eigenzinnig huwelijk tussen circus en theater, zonder dieren.

Big Top
In 1998 maakte Reus de tentproductie Circus Gefundenes Fressen met de clowns David Shiner en Gougou & Sosman die tien dagen op het terrein vóór Stadsschouwburg Utrecht gespeeld werd. Met regisseur Paul Koek nam Gerrit Reus in 2001 het initiatief tot Circus Shakespeare, een groot locatieproject van Zuidelijk Toneel Hollandia en Stadsschouwburg Utrecht in Jaarbeurs Utrecht. Gerrit Reus is met Big Top tevens uitvoerend producent (geweest) van de kerstcircussen in de schouwburgen van Leeuwarden (t/m 2002), Venlo (2008), Breda en Roermond. In de zomer van 2009 produceerde Gerrit Reus een nieuwe versie van Circus Gefundenes Fressen in het Utrechtse Griftpark.

VNCO
Gerrit Reus is een aantal jaren voorzitter geweest van de Vereniging van Nederlandse Circus Ondernemingen (VNCO), de belangenvereniging van de Nederlandse circussen en circusproducenten (www.vnco.info).

Boek Circusgek

circusgekIn zijn boek Circusgek beschreef Gerrit Reus zijn passie voor 50 jaar circus in de vorm van colums. Een boeiend verhaal, wat niet mag ontbreken op de boekenplanken van circusvrienden. Het boek werd uitgereikt tijdens een circussymposium door cabaretier Joep van ’t Hek.