Nederlanders bezoeken massaal wilde dierencircussen
Geen circus zonder tijgers JEANNINE JULEN − 17/12/14,
“De politiek vertelt leugens over wilde circusdieren“, zegt Pammy Boltini” . Op ballen balancerende olifanten, tijgers die hun kunstjes tonen en grommende leeuwen. Het is het circussentiment waar Pammy Boltini, de weduwe van circusdirecteur Toni Boltini, nog altijd warm voor loopt. “Een circus is niet te vergelijken met een theatervoorstelling”, zegt ze. “Soms gaat het fout, maar dan beginnen we gewoon weer opnieuw.” En dan die geur van zaagsel en van dieren, een tent vol feestelijkheden, verlichting en een variatie aan acts. “Niet onder woorden te brengen zo mooi.” Maar het zijn juist de dierenoptredens die gaan verdwijnen.
Afgelopen weekend liet staatssecretaris Sharon Dijksma weten dat circussen vanaf september 2015 geen wilde circusdieren meer mogen houden. Het rondtrekken en aan de ketting liggen zou een nadelig effect hebben op hun welzijn. Boltini herkent zich niet in de uitspraken van Dijksma. Leugens, noemt ze ze zelfs. Zonder de tijgers, de leeuwen en de olifanten is een circus geen circus meer, maar eerder een variété. En de dompteurs blijven met verdriet achter, weet de voormalige circusvrouw. Die zien de dieren als hun kinderen. Maar die ‘kinderen’ worden hoogstwaarschijnlijk afgemaakt, vreest Boltini. “Dit zijn achterachterachterkleinkinderen van Afrikaans of Aziatisch wild. Deze dieren kun je niet loslaten. Ze overleven nog geen half uur.” Bijna veertig jaar trok haar man Toni Boltini met zijn circus door Nederland en België. Zeven jaar reisde ze mee. Op oude foto’s is te zien hoe de familie Boltini, wiegend op olifantenruggen, voor aanvang van het circus door de straten van de stad paradeerde. Applaudisserend publiek langs de weg. De eerste klachten over dierenleed kwamen in de jaren tachtig, herinnert Pammy Boltini zich. “Er stond een keer een groepje activisten voor onze tent te joelen. We hebben ze binnengeroepen om te laten zien dat de olifanten niets mankeren.” Ze lacht. “Later kwamen we erachter dat het een stel daklozen was die betaald werden door een instantie om bij ons te gaan protesteren.”
Dat er de laatste jaren zo veel protest is, wijt Boltini aan onwetendheid. Zo vroegen basisschooldocenten haar zoon Angelo of zijn vader beren op een gloeiplaat liet staan om ze te temmen. De grootste kul, roept ze. “Dresseren is niets anders dan steeds belonen. Als je dieren mishandelt kun je nooit en te nimmer iets bereiken.” En dan zijn er nog de activisten die olie op het vuur gooien, zegt Boltini geërgerd. “Ze staan met afbeeldingen van mishandelde olifanten voor circustenten die helemaal geen olifanten houden. Of tonen filmpjes van dieren die jaren geleden zijn toegetakeld in Oostbloklanden. Dat gebeurt hier niet.” Het gaat soms tot in het extreme, ervoer ze zelf ook. Boltini kreeg hatemails en werd bedreigd door dierenactivisten. Dieren houden doet de circusfamilie al 35 jaar niet meer. De weduwe runt nu een circusverhuurbedrijf en ziet zich genoodzaakt volgend jaar ook de verhuur van olifanten te staken. Is het somber gesteld met het circus? Absoluut niet, zegt Boltini. “Mijn telefoon stond afgelopen weekend roodgloeiend. Mensen wilden weten welke circussen wilde dieren houden en gaan er massaal naar toe. Nederland draagt de circuswereld een warm hart toe.”
Interview integraal overgenomen van Facebook Pammy Boltini, die weer is gekopieerd uit Dagblad Trouw vandaag.