Staat van het Circus bij Circolo
In 2013 is Circuscultuur in Nederland is erkend als immaterieel erfgoed. Dat is de reden voor organisaties op het gebied van het traditionele als het nieuwe circus een Nationaal Circusjaar te organiseren. Tussen Circo Circolo (oktober 2014) en festival Rotterdam Circusstad (mei 2015) worden in het kader van Het Nationaal Circusjaar tal van activiteiten georganiseerd zoals speciale voorstellingen, tentoonstellingen, de Wereldcircusdag (18 april).
SYMPOSIUM
Het Circus in de 21ste eeuw Het Nationaal Circusjaar kent zijn aftrap op woensdagmiddag 22 oktober met een symposium. Circusdirecteuren, makers, choreografen, circusstudenten, producenten, marketeers, vergunningverleners en andere betrokkenen buigen zich over de staat van het Circus in de 21ste eeuw. Er worden 3 onderwerpen in deelsessies uitgediept: Circus en dramaturgie, Circus en publiek, Circus en regels.
Het begint met een gezamelijk welkomstwoord door Marc Eysink Smeets (directeur Circo Circolo) en een inleiding: Staat van het Circus door Filip Strobbe (directeur Brugge Plus, circusprogrammeur en schrijver van “Cultuur voor Beginners”). Hij bespreekt een aantal actuele dilemma’s in het circus en de noodzaak om circus als volwaardige kunstdiscipline te erkennen (engelstalig).
Daarna kan men deelnemen aan een van de drie deelsessies: Circolo – deelsessie Circus en dramaturgie (engelstalig) Onder leiding van Alix de Morant-Wallon (cultuurjournalist en leraar Theaterwetenschappen aan de Universiteit Paul Valéry-Montpellier III) met makers van de gezelschappen van Cirkor, Rasposo, Galapiat e.a. Circolo – deelsessie Circus en publiek Onder leiding van Andrea van Pol (programmamaker en reporter) Beoogde gesprekspartners: Ruth Giebels (communicatie- en marketingadviseur), Mike Leeghwater (communicatiemanager Hillenaar Circus Events BV), Annette Embrechts (cultuurjournaliste en adviseur podiumkunsten), Constant Meijers (journalist en uitgever van Theatermaker), e.a. Circolo – deelsessie Circus en regels Onder leiding van Adri Lammers, voorzitter van de brancheorganisatie VNCO (Vereniging Nederlandse Circus Ondernemingen) met bijdragen van Marjolein van Abbe en Henk van Terwisga over resp. regeldruk in de evenementenbranche en over het ondernemingsdossier in de evenementenbranche. Aanvang 13.30 uur en rond 17.00 uur in Spiegeltent gezamenlijke afsluiting met een netwerkborrel.
Aanmelden voor deze middag en link Kosten zijn € 25,-, inclusief koffie en borrel na afloop * Studenten kunnen via hun opleiding gratis aanmelden * Mogelijkheid tot reserveren voor diner via deze link