Groot Kerstcircus den Haag 2019

Tekst en hoofdfoto: Marcel Bergema

Het is begrijpelijk als de verstokte circus-fan het idee heeft dat hij nu alles wel zo’n beetje gezien heeft. En huiverig is om in deze volle kersttijd een beetje overvoerd te raken. Het Groot Haags Kerstcircus is juist dan een aanrader, het presenteert een ensemble van het Chinees Nationaal Circus in een indrukwekkende show.

De verhoogde pistevloer is steeds druk bezet, het komt nauwelijks voor dat er minder dan tien artiesten tegelijk in de weer zijn. Diabolo, jongleren met hoedjes, een antipode met grote dozen, het gebeurt allemaal met heel veel artiesten tegelijk. En steeds lijkt het of de acrobaten een stap verder gaan dan wat je ooit zag, of ze de grens van wat fysiek mogelijk is voortdurend willen overschrijden. En ook waarbij het accent ligt op wat de groep presteert, niet op (de carrière van) de artiest persoonlijk.

Het programma wordt afgewisseld door optredens van de clowns Joannes en Correggio. Hun humor is origineel en subtiel en daarom passen deze twee komieken goed tussen de acrobatische hoogstandjes van de Chinezen.

Het programma wordt op sprookjesachtige wijze geopend en afgesloten door spreekstalmeester Kim van der Gouw, samen met één van de Chinese artiesten. Verder geen aankondigingen of de vraag om applaus tussendoor: het programma presenteert zichzelf in volle vaart en is in die zin meer te vergelijken met Cirque du Soleil dan met het klassieke nummers-programma.

Deze productie is dagelijks te zien tot en met zondag 5 januari 2020, met uitzondering van 31 december en 1 januari. Maar dat geldt voor zo ongeveer alle kerstcircussen waar we in deze periode van kunnen genieten.

Foto’s: It’s Circustime