8 februari 2019

Wolfgang Trunk overleden

foto’s uit de collectie van Jan Sieroversche

Afgelopen dinsdag is Wolfgang Trunk (17 april 1940 – 5 februari 2019) na een wat langer ziekbed overleden. Dit was een zeer ervaren dompteur die in de jaren ‘60 en ‘70 in vooraanstaande circussen werkte met tijgers, leeuwen, olifanten, paarden en exoten. Trunk trouwde met Regina Strassburger. Hun zoon Karl Ferdinand Trunk was onlangs nog te zien in de circusvoorstelling van Kerstcircus Haarlem. Via onderstaande link een video naar de show van Wolfgang Trunk uit 1973, waarin hij de act presenteert van zijn beroemde oom Harry Belli: tijger te paard. Een show die in heel Europa wereldberoemd was. 

http://www.circopedia.org/Wolfgang_Trunk_Video_1973

Voor de jongere generatie die niet weet wie of wat het circus Strassburger was, hier een artikel, geschreven door circuskenner en journalist Henk van den Berg, gepubliceerd in het programmablad van Kerstcircus Haarlem. 

Kerstcircus Haarlem presenteert als grote verrassing bijzondere paardenacts door Strassburger-telg Karl Ferdinand Trunk. Hiermee krijgt het Haarlemse circuspubliek de kans om te proeven van de Strassburgerkwaliteit waar Nederland in de vorige eeuw zo van heeft genoten. Circuskenner en publicist Henk van den Berg neemt u mee naar het Circus Strassburger van toen.

Het Duitse Circus Strassburger is wellicht het mooiste en beste circus dat ons land heeft gekend.  In 1928 komt het circus voor het eerst naar Nederland. Onder druk van Nazi-Duitsland worden de oorspronkelijk joodse eigenaars in 1935 gedwongen het circus te verkopen aan Paula Busch. De jonge Karel Strassburger start in België met het geld van de verkoop een nieuw circus Strassburger, dat later naar ons land wordt gehaald. Tijdens de Tweede Wereldoorlog reist het circus onder de naam Mikkenie Strassburger. Er wordt een tijdje gespeeld onder die naam in theater Carré in Amsterdam. Later heet het weer Circus Strassburger, een circus met een programma van hoge kwaliteit. Een circus dat vooral veel publiek trekt. Circus is in die dagen ongekend populair in Nederland.

Veel acts met dieren

Vooral de eigen acts met een groot aantal dieren maken indruk. Eind jaren 40 heeft het circus meer dan 100 paarden op stal. Prachtige gitzwarte Friese hengsten, het huismerk en ook zware Zeeuwse paarden én bonte paarden die voor het gemak Gelderse paarden worden genoemd. Het sluit perfect aan op het nationale gevoel dat na de oorlog zeer sterk is. Deze paardenacts zijn een voorbeeld voor ieder circus dat werkt met paarden, zoals voor de directie van het Zwitserse Circus Knie. De Strassburgers zijn hardwerkende mensen, passend bij de mentaliteit van de Nederlanders na de oorlog. In de zomer reist Strassburger met een tentcircus, in juni en juli speelt men in het Circusgebouw in Scheveningen. De naam Strassburger staat tot en met 1964 op de gevel van het gebouw. In de wintermaanden is Strassburger weer in Carré. Het circus reist per trein met 60 wagens en een aantal tractoren.

Einde aan Strassburger tijdperk

Na de dood van de zakelijk ingestelde Karel Strassburger, in 1953, tijdens een Zweedse tournee draait het circus nog even verder onder leiding van zijn vrouw Regina en zus Elly Strassburger.
In 1957 trouwt Elly Strassburger in Hilversum met Harry Belli, die 2 jaar later in Scheveningen zorgt voor een sensatie met de act: “tijger te paard”. Hoewel de programma’s niet slecht zijn loopt de publieke belangstelling  terug. Elly en Harry Belli beginnen met een nieuwe zaak, Circus Belli.

De familie Trunk-Strassburger
Regina Strassburger, de dochter van Karel Strassburger, trouwt met Wolfgang Trunk. De familie werkt van 1978 tot en met 2001 met paardennummers en kleindierennummers in het Duitse Stukenbrock.  
Vanaf 2001 treedt zoon Karl Ferdinand Trunk in de voetstappen van zijn grootvader Karel Strassburger en presenteert prachtige paardennummers. Karl  Ferdinand Trunk acteert in gerenommeerde circussen zoals Benneweis, Roncalli, Krone en Bouglione en in 2009 treedt hij op tijdens het Circusfestival van Monaco. Geniet van deze bijzondere act in Kerstcircus Haarlem, een act met paarden in het jubileumjaar. Een ode aan Philip Astley, die 250 jaar geleden voornamelijk met paarden het allereerste circus startte.

We wensen zijn familie veel sterkte.