foto’s Roncalli, website

NRW staatsprijs voor ringmeester Bernhard Paul

Bijdrage: Vincent Wols

Bernhard Paul (71), oprichter van het Circus Roncalli in Keulen, ontving dinsdagavond 27 november de Staatsprijs van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Dit werd aangekondigd door de Staatskanselarij in Düsseldorf. Hij kreeg deze prijs voor zijn werk in de circus- en theaterwereld. 

Eerste minister eert Paul

“Bernhard Paul is een legende van de cultuur, een grootmeester van entertainment”, verklaarde premier Armin Laschet(CDU) . Paul was erin geslaagd “het culturele circus en het culturele erfgoed van het variététheater” nieuw leven in te blazen . De in 1986 gedoneerde staatsprijs is de hoogste onderscheiding van de deelstaat NRW . 

Hij riep aan gemeenten op om plaats te maken voor circussen en ze met open armen te ontvangen. Hij wenste toe dat gemeentes toestaan dat ze niet zo moeilijk doen en de circussen de mogelijkheid te geven aanplakbiljetten te mogen plaatsen. 

Zeer bijzonder hoe de Duitse overheid in Nordrein Westfalen hem en de circuscultuur in een positief zonnetje zet.

De lofzang op de prijswinnaar werd gehouden door Christina Rau, de vrouw van de NRW-premier en de federale president Johannes Rau, die in 2006 stierf. ” Als geen ander vandaag, als persoon, staat hij voor een circus op de hoogte “, prees Rau de kunstenaar en ondernemer.

Clown en circusdirecteur

Paul’s alter ego “Zippo”

Bernhard Paul is al meer dan 40 jaar actief in de circuswereld. In 1976 richtte hij met zijn Oostenrijkse landgenoot Andre Heller het Circus Roncalli in Wenen op. Al na een paar weken maakten de twee ruzie. Bernhard Paul ging alleen verder en maakte zijn grote doorbraak in 1980. Circus Roncalli heeft zijn hoofdkantoor en winterkwartier in Keulen.

Paul heeft al vele onderscheidingen en onderscheidingen ontvangen, waaronder het Federale Kruis van Verdienste en de Orde van Verdienste van Noord- Rijnland-Westfalen .

Het oorspronkelijke bericht is te vinden via

https://www1.wdr.de/nachrichten/rheinland/nrw-staatspreis-bernhard-paul-zirkusdirektor-100.html