Oleg Popov is woensdag in het harnas gestorven, dat kun je wel zeggen van de wereldberoemde clown Popov. Hij was op toer bij het Moskouse Staatscircus. Er zal op grootse wijze afscheid genomen worden van deze geniale clown, die jarenlang optrad bij het Russisch Staatscircus. Ook was hij te zien bij het Groot Haags Kerstcircus van Willem Smitt.

Namens circusproducenten Katja, Ilja en Willem Smitt, die ruim 20 jaar met Oleg hebben samengewerkt, kreeg Circusweb via Robert Vinkenborg de volgende verklaring. “We zijn verdrietig door het overlijden van de grootste circusclown ooit, onze vriend Oleg Popov. Dankbaar zijn we voor zijn kunstenaarschap en al het moois dat hij ons hooggeëerde circuspubliek heeft gegeven. Wij wensen Gabi en al zijn dierbaren kracht en sterkte om dit grote verlies te dragen.” Robert Vinkenborg – oud-perschef Groot Russisch Staatscircus/Kerstcircus Den Haag.

 

Popov werd op 31 juli 1930 geboren in de Russische plaats Viroebovo. Zijn weduwe Gabi Popov is 32 jaar jonger dan haar echtgenoot. Dit was voor Popov zijn tweede huwelijk. Het werd in het Nederlandse Breda voltrokken door toenmalig burgemeester Ed Nijpels. Zijn eerste echtgenote, Alexandra, was zijn partner sinds 1952 maar overleed in 1990 aan kanker. Met haar had hij een dochter, Olga. |
Popov was de zoon van een klokkenmaker. In 1949 kwam hij van de Russische circusschool in Moskou en startte zijn carrière in het staatscircus. Zes jaar later was hij de eerste clown uit de Sovjet-Unie die optrad in de westerse wereld.
Popov was clown, mimespeler, koorddanser en jongleur. Zijn optreden als clown is in de Russische traditie “Iwanuschka”, een soort tragi-komische combinatie, waarbij de clown dom lijkt te zijn, maar het ook weer niet is.
In 1982 won hij “De gouden clown van Monte Carlo” (de “Oscar” van de clowns).

Carriere in Nederland 

Circusdirecteur Hans Martens, haalde als eerste de Russische clown Oleg Popov naar Nederland. Samen met Willem Smitt maakte hij in 1991 van het Groot Moskous Staatscircus een Nederlands circus, waarin Oleg Popov speelde. In dat jaar wordt in Amsterdam een grote premièreshow van het Staatscircus van Moskou gehouden waar prinses Juliana zelfs eregast was. Vier jaar later zette Smitt het Groot Russisch Staatscircus op, dat later voornamelijk door Duitsland toerde. Martens bleef rondtoeren met het Moskous Staatscircus dat zelfs nog een tournee door Israël maakte.

In 2006 zei Popov dat hij zijn carrière in 2007 zou gaan stoppen, maar hij trad in 2008 nog op bij het Kerstcircus op het Malieveld in Den Haag en in 2009 op het 14e Internationale Circusfestival in Enschede. In 2010, ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag en 60-jarig jubileum als artiest keerde hij nog een keer terug in het Groot Kerstcircus Den Haag. Dit circus werd geproduceerd door het Groot Russisch Staatscircus. In 2001 zei producent Willem Smitt in de Volkskrant over Popov: ‘Wat Chaplin was voor de film, is Popov voor het circus. De aller-, allergrootste.’
Het kerstcircus van de familie Smitt stond (mét Popov) van 17 december 2010 tot en 3 januari 2011 in Den Haag. In het Kerstcircus (editie 2008) werkte Popov samen met goochelaar/tv-presentator Hans Kazàn. Hoewel ze elkaar niet konden verstaan, (Popov sprak alleen Russisch) ontstond in het circus een grote vriendschap tussen de twee artiesten, zo schreef Kazàn in zijn in 2009 verschenen autobiografie.

Gestorven in zijn vaderland
popovvideoIn 2015 zette hij voor het eerst in jaren weer voet op Russische bodem, in al die jaren sprak hij slechts 1 taal, het Russisch, hoewel hij al jaren in Duitsland woonde. Popov overleed in de plaats Rostov aan de Don in Zuid Rusland. Het heeft denk ik zo moeten zijn, dat hij overleed in zijn vaderland. Het Staatscircus van Moskou zal een grootsherdenkingsafscheid verzorgen in het circus.

De hele circuswereld is in diepe rouw gedompeld, blijkt uit de vele reacties op sociale media.

Een deel van de tekst is afkomstig van wikipedia