Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Cirque Moustache in Schalkwijk

16 augustus 2018|16:30 - 18:00

10€

Cirque Moustache speelt in Schalkwijk, Pand Pannekoek
16-8-18: Show 16.30 uur. Kinderkaravaan open om 16:00 uur

Kaartjes kun je hier bestellen. http://www.cirquemoustache.com/winkel/

Circus Moustache begint dit jaar aan het vijfde succesvolle zomertoercircus in Utrecht en wijde omgeving. Een bijzonder circus dat niet afkomstig is uit de traditionele circuswereld, de wortels zijn te vinden bij diverse jeugdcircussen.
Heel bijzonder, jeugdcircussen en traditionele rondreizende circussen hebben meestal niet zoveel met elkaar gemeen. Twee compleet aparte werelden, die toch met hetzelfde bezig zijn: de liefde voor circuskunsten, verwondering en verbazing.

Tekst Gera de Leeuw

Dat ik dat zo stellig kan zeggen is uit eigen ervaring, toen ik vanuit de wereld van de echte circussen een opleiding ging volgen voor circusbegeleider, zodat ik ook gedegen les kon geven in circuskunsten, vooral met circusmaterialen. Dit dankzij het overkoepelend orgaan van de jeugdcircussen: Circomundo.
In gesprekken met de andere deelnemers, jeugddocenten van diverse circusscholen, bleek dat sommigen zelfs nog nooit een echt circus hadden bezocht. Vooral het oordeel over werken met dieren gaf de doorslag om nooit een circus te bezoeken.

“Nieuwe” trend bij circusscholen
Hebben rondreizende tentcircussen en jeugdcircussen dan helemaal niets met elkaar te maken? Er is een nieuwe trend, steeds meer circusscholen gaan met hun leerlingen optreden in rondreizende tentjes of in theaters, of zijn in de zomer bezig met meer dan alleen jeugdcircus in een circusschool. Zoals Tefredo, Diedom, Boost, en al 70 jaar Il Grigio uit Haaren, die jaarlijks ontzettend veel bezoekers trekt op 1 plek, en dat is nog maar een greep. Want de meeste jeugdcircussen werken toch wel naar een jaarlijkse voorstelling of meerdere voorstellingen toe. 

Cirque Moustache en Jasper Riedeman


De laatste 5 jaar zien we ook Cirque Moustache, de circusproductie van Circus Snor van circusdirecteur/eigenaar Jasper Riedeman. Jaspers bedrijf is Circus Snor, maar hij is ook verbonden met Diedom in Utrecht. 
Jasper Riedeman raakte op 13-jarige leeftijd helemaal verslingerd aan circus. Via leerling, groeide hij door naar het geven van circusles en vervolgens naar circusschool Diedom. Waar indertijd Circus Jopie op stuk liep, gebrek aan subsidie, zoals ik me nog weet te herinneren (net zoals Elleboog), wist Jasper Riedeman met een aantal anderen dankzij een zakelijke en reële aanpak het nieuwe jeugdcircus Diedom tot een succes te maken. Er groeiden zelfs een aantal spinoffs in de regio.
Sinds 2013 (Jasper kon een tentje op de kop tikken) wordt gewerkt met Cirque Moustache, bevolkt door profesionele en afgestudeerde circusstudenten van de twee circusacademies en top leerlingen van Nederlandse circusscholen, zoals Circus Amersfoort, Circus Nevermind (Zoetermeer) en Diedom.

De veelbelovende cast van 2018

Komend jaar speelt Cirque Moustache met toppers vanuit Rotjeknor in Rotterdam en Circaso uit Den Haag en natuurlijk ook de eigen leerlingen van Diedom, de laatsten gaan een groot deel van de toer mee om te helpen met het circus. En natuurlijk zien we ook Jasper Riedeman zelf, de oppersnor. Jasper heeft in het verleden ervaringen opgedaan bij o.a. Circus Witova uit Friesland en hij kon deze ervaringen ook in de praktijk tot zijn eigen succes brengen. Moustache is in die vijf jaar uitgegroeid naar een zomercircusproductie met maar liefst 20 speelplaatsen in de omgeving Utrecht. Een goed gewaardeerd circus, zo blijkt uit recensies en uit reacties van bezoekers.

Wie afgaat op de reclame uitingen van Moustache verwacht een ouderwets circus, te zien aan leuke plaatjes zoals de snor, de roeptoeter, beelden uit een nostalgisch verleden. Toch is de circusproductie zelf heel modern, zonder dieren, want dat past weer precies in dat plaatje vanuit de jeugdcircusgedachte.Jasper: “Ik heb niets tegen circusdieren maar dit past niet zo bij mij en geeft nogal wat logistieke rompslomp en waar laat je ze..”.

Ook zelf circuskunsten leren
Natuurlijk worden er in dit circus niet alleen voorstellingen gegeven, bezoekers kunnen geheel in de geest van het jeugdcircus zelf circuskunsten leren en zich artiest voelen. Daarom is een bezoek van Cirque Moustache dubbel leuk, zowel actief meedoen als passief genieten van een voorstelling waarin bijzonder getalenteerde circusartiesten bijzondere kunsten vertonen. Geen wonder dat dit circus op steeds meer plaatsen welkom is. Want stilzitten dat moet de jeugd al genoeg en van half amateuristische campingcircusjes krijgt het publiek op den duur ook genoeg.

Wie zien we in de zomertoer van Moustache 2018? 

De knotsgekke en getalenteerde Daniel Simu (Siegmund)

En natuurlijk Berl Both, hieronder te zien met Daniel in een sneak preview van de nieuwste circusact die straks te zien zal zijn bij Moustache


Hoelahoepster Coco uit Duitsland en Ida Cramer (zie pr foto)

Ida, Chinese paal artiest, afgestudeerd bij ACaPA in Tilburg en
Sabine Lustig, touwkunstenaar afkomstig van Rotjeknor, waar zij circuslessen geeft. 

Sequoia, trapezeartiest, die zowel bij Circaso als Rotjeknor is opgeleid, de vooropleiding van Codarts heeft gedaan, en daarnaast studeert ze momenteel aan the Dutch Academie of Performing Arts (DAPA) met als studie dans.
Al met al weer een indrukwekkende cast die komende zomer half Utrecht zal betoveren. 

Meer informatie

Gegevens

Datum:
16 augustus 2018
Tijd:
16:30 - 18:00
Kosten:
10€

Organisator

CircusSnor
E-mail:
info@circussnor.nl
Website:
www.cirquemoustache.com

Locatie

Schalkwijk, Pand Pannekoek
Provincialeweg 1,
Schalkwijk, Noord Holland 3998 JE Nederland
+ Google Maps