Foto:  Facebook Big Top Label bij Europees Parlement

tip: Vincent Wols

Een nieuw tijdperk in de circuskunsten: de eerste prijzen van BigTopLabel toegekend

“Dit is de Michelin-ster van circuskunsten” – zei de initiatiefnemer van het BigTopLabel-programma in het Europees Parlement na de eerste prijsuitreiking van de prijs die Europese circussen erkent. Istvan Ujhelyi, lid van het Europees Parlement, stelde voor om een ​​objectief systeem voor kwaliteitsborging op te zetten dat een onderscheid maakt tussen de verschillende circusensembles en -instellingen. Alleen die circussen ontvangen deze erkenning die voldoen aan de voorwaarden die zijn opgesteld door bevoegde beroepsverenigingen en deskundigen van het Europees Parlement, waaronder: wettelijke vereisten, rechten voor werknemers en consumentenbescherming, artistieke normen en strikte dierenwelzijnsaspecten.

In het kader van dit programma worden gedetailleerde rapporten voorbereid voor alle geïnspecteerde circussen die vervolgens worden geëvalueerd door een onafhankelijke jury van circusprofessionals. Zij beslissen welk circus de BigTopLabel-erkenning geniet. Het kwaliteitsborgingssysteem maakt officieel deel uit van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018. Dit jaar ontvingen drie prominente circussen de award: Circus Arlette Gruss van Frankrijk, Circus Krone uit Duitsland en het Blackpool Tower Circus uit Groot-Brittannië. De BigTopLabel-erkenningen werden dit jaar in het Europees Parlement gepresenteerd door Europarlementariër Istvan Ujhelyi en Tibor Navracsics, Europees commissaris voor onderwijs, kunst, jeugd en sport.

Tijdens de ceremonie zei Europarlementariër Ujhelyi dat het uitreiken van de eerste BigTopLabels een waardige finale is voor 2018 – precies het jaar dat de 250ste verjaardag van het moderne circus markeert. “We moeten in staat zijn om onze culturele waarden en artistieke tradities te verdedigen en tegelijkertijd te voldoen aan alle strenge hedendaagse eisen – bijvoorbeeld met betrekking tot dierenwelzijnsmaatregelen. Het BigTopLabel-systeem wil wijzen op de goede voorbeelden die uitstekende kwaliteit vertonen, zowel vanuit een cultureel als menselijk sentiment “- merkte de heer Ujhelyi op. Het project zal volgend jaar ook worden voortgezet met nog eens drie toegevoegde circussen die een allesomvattende objectieve en subjectieve inspectieprocedure zullen ondergaan. Initiatiefnemers van het BigTopLabel verwachten dat dit kwaliteitsborgingssysteem Europa zal ontgroeien. Dan zal dit wereldwijd een erkenning zijn voor circussen van goede kwaliteit.

Brussel, 28.11.2018

Meer details en foto’s komen binnenkort …
Circusweb berichtte hier al eerder over: 

‘Big Top Label’ beoordelingssysteem voor Europese circussen