Nieuwe show 2017 – 2018 Fraaie Fratsen! Wintercircus Arlette Hanson is een modern theatercircus dat zichzelf ieder jaar weer overtreft. Altijd met verrassingen. Zoals het nieuwe circusorkest dat dit jaar zal meedoen, onder leiding van Angelo Boltini. Raadpleeg de agenda van Circusweb om te kijken waar dit wintercircus zich bevindt.

Bij Wintercircus Arlette Hanson volgen de ontwikkelingen zich razendsnel op. Was het enkele jaren geleden nog een beetje traditioneel circus met een echte circuspiste, die circuspiste vind je in dit moderne circus al een tijdje niet meer. Wel altijd een prachtige verhaallijn. Circusdirecteur Arlette Hanson heeft ook het lef om al hele leuke kunsten nog eens te verfraaien, artiesten die al een leuke act hebben worden bijgeschaafd en aangepast aan het programma. Na die aanpassingen zijn de acts veel mooier geworden en heeft de artiest er een stukje meerwaarde bij gekregen. Je weet dus nooit, ook al ken je de artiest, wat hij of zij dit jaar weer gaat doen.

NapPas

 Wel kunnen we al de eerste act verklappen.

De eerste act van ‘Fraaie Fratsen!’  is een unieke act. Martijn Martell is Europees Kampioen Ballooning Art, het ballonnenvouwen voor vergevorderden. Een act met ballonnen was 35 jaar geleden voor het laatst in het Wintercircus te bewonderen. Martijn blaast deze kunst, letterlijk en figuurlijk, nieuw leven in. Wie onlangs nog het MAC gala heeft gezien kan gerust nog eens komen kijken, de ballonnenact zal helemaal veranderd zijn. Je blijft er overigens naar kijken, onze redactie zat bij Martell op het puntje van de stoel.

Eerst waren het boeven in ‘Sterke Staaltjes’. Toen een politieagent en burgemeester in ‘Koud Kunstje’. Zodra ze afgeschminkt zijn herkent niemand ze meer, dus nu een foto van hen privé. De Argentijnse komische acteurs TinTin en Agustin verrassen komende winter in ‘Fraaie Fratsen!’ als obers van niks.
foto van Wintercircus Arlette Hanson.

 

Cadre Aérien, het klinkt sierlijk op ze Frans. En sierlijk zijn Elza en Lucie! Elza springt met salto’s, schroeven van de vangstoel om opgevangen te worden door Lucie die ondersteboven aan de vangstoel hangt. Met Franse charme en elegance lijken sterke staaltjes luchtacrobatiek een koud kunstje. Huiver en geniet van deze topact in Fraaie Fratsen! 

foto van Wintercircus Arlette Hanson.

foto van Wintercircus Arlette Hanson.Ontdekt in het Zwitserse Cirque Starlight en komende winter voor het eerst in Nederland. De Zwitserse Janine Eggenberger presenteert in ’Fraaie Fratsen!’ een poëtische combinatie uit dans en luchtacrobatiek. Bijzonder is dat haar trapeze de hele tijd ronddraait. Net als een pretpark attractie…

Foto: Barbara Bamberger

foto van Wintercircus Arlette Hanson.

 

In Fraaie Fratsen! verrassen de Duitse Kira en Deense Anders met ijzersterke hand-op-hand acrobatiek en met topacrobatiek aan de Chinese mast. Vijf jaar geleden sloeg de vonk over. Sindsdien reist dit circuskoppel over de hele wereld. Ze schitteren op straattheaterfestivals, in circussen en maakten zelfs als culturele uitwisseling een tournee door Oezbekistan.

In onze Circusagenda een uitgebreide speellijst.

Hier de speellijst van het Wintercircus

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Hieronder volgt nog de tekst en illustraties van de show van afgelopen jaar. 

 

Wintercircus Martin Hanson draait al weer een week op volle toeren met goede reacties. Circusdirectrice Arlette Hanson reisde het hele jaar allerlei circusacademies af en circussen door heel Europa, om de beste artiesten naar haar show te krijgen.
Wintercircus Martin Hanson trekt deze winter voor de 38e keer langs theaters door heel Nederland.  Hiermee is het Wintercircus de langst lopende productie in de Nederlandse theaterwereld. Organisatorisch, zakelijk en artistiek zijn de touwtjes in handen van directrice Arlette Hanson (47). Hoewel haar voorstellingen gekenmerkt worden door veel theatrale invloeden en technische vernieuwing staat de liefde voor het pure circus bij haar voorop. “De wereld om ons heen is sterk veranderd maar het circus is nog écht en de prestaties niet gemanipuleerd” aldus Hanson.

maartjebonariusDit jaar in de voorstelling, de Nederlandse circusartiesten Maartje Bonarius, Harm van der Laan en Roel Post.

Maartje en Harm zijn ook wel bekend als Tall Tales Acrobatics. Zo heten ze niet voor niks: als ze op elkaar staan zijn ze het langste acrobatiekduo wat je in Nederland hebt gezien! En duizendpoot Roel kan in maar een paar seconden een Rubik’s Cube oplossen, maar of die dat ook in de voorstelling gaat doen?

Wees klaar voor heel veel rondvliegende jongleerkegels!

Recensie Circusweb 2013

Een bezoek aan het wintercircus Hanson geeft je altijd een lekker gevoel. Je ziet prachtige circusacts en er is veel aandacht voor de kostuums. Al bij de ingang van het theater word je in de stemming gebracht. Dit jaar zijn er een paar dingen helemaal nieuw, zoals de ontvangst door een dolenthousiaste Feestfanfare. Het wachten op het begin van het programma is dus helemaal niet vervelend. Al muziekmakend maken ze contact met het publiek, hier en daar een fotomoment, gezellig.
Ik ga geen chronoligische opsomming maken, en ook niet iedere act omschrijven, maar simpelweg een paar dingen opnoemen die ik toch wel erg leuk vond.
Je kunt bij deze voorstelling duidelijk merken dat er al een hele tijd ontzettend hard aan gewerkt wordt om tot een prachtige productie te komen. Waaar maak je het nu mee dat een orkestleider zo in een rol schiet van een prachtig zeepbellennummer, dat ook nog eens niet al te makkelijk is. Hij moet er maanden op geoefend hebben. Ook leuk was het optreden van slangenman (kikker) Denis Navolnev. Wellicht nog met een knipoog naar de allereerste show van het Wintercircus, toen nog onder leiding van Rob Ritman en Charly Ross, Charly Ross is te bewonderen in ons verhaal van “Circusgek” waarin je ook nog een prachtig filmpje ziet van zijn optredens in een ver verleden.

Een act waar je bij voorbaat al vrolijk van wordt is die van Selam en Tiblet uit Ethiopie. Ooit als kansarme kinderen betrokken geraakt bij een circusproject, nu voor het eerst buiten hun land optredend in een wintercircus. De leuke muziek van dit duo, en het dansen, alsof je even meegesleept wordt op safarivakantie in Afrika. Zij deden een uitstekende antipodeact met doekjes. De Finse Nella en Sanni hebben een prachtig nummer als trapezeduo. Nella komt ook fantastisch uit de voeten in haar rol van de Feestfanfare, bijna een hoofdrol in dit circus. Hilbert was fenominaal in zijn act waarbij hij het ene na het andere doekje opeet. Mijn gevoel zegt me dat hij daarmee veel stemmen trok, en ook hoorde ik veel enthousiaste kinderen na afloop van de voorstelling over deze act. Gewoon gaan zien!
Stuiterend jongleren met ontelbaar veel ballen. Een bijna nog onontdekt talent Erkinbek Saralaev uit Rusland imponeerde het publiek.
Dit alles natuurlijk prachtig muzikaal begeleid door het Martin Hanson Circusorkest onder leiding van Vincent van Lent.
De sfeer van de voorstellingen is in vergelijking met enkele jaren geleden volwassener geworden. Niet meer dat hele op kinderen gerichte circus. Het lijkt wel of Hanson elk jaar beter wordt. Er wordt achter de schermen dan ook het hele jaar door keihard gewerkt om van het Wintercircus een topproductie te maken. Arlette en haar team zijn er dit jaar goed in geslaagd om het waar te maken. Dit circus haalt de 70 nog wel, gewoon zo blijven doorgaan!

 Recensie Arnold Balk

Afgelopen woensdagmiddag was de officiële première van dit programma. Zondag hadden wij al een voorproefje gehad en dat was veelbelovend.Vooraf zorgden Nella Niva, Hilbert Geerling en clown Jofri als feestfanfare voor animatie met de bezoekers, maar ook gedurende de voorstelling lieten zij zich naast hun eigen nummers niet onbetuigd. Als introductie van of entre act tussen de nummers o.a. bij de aanvang met een reusachtige gong en muzikaal op meerdere blaasinstrumenten met orkestleider Vincent van Lent.
Ook met het gehele ensemble in een bordennummer als laatste nummer voor de pauze, direct na de pauze aan een lange tafel een ritmisch nummer waarbij je alleen de handen van de medewerkers zag, een soort ‘Zwart Theater Praag ‘, en in de kleurrijke finale. Als eigen nummers zagen wij Jofri met de geiten van circus Sijm,  Hilbert met een onvoorstelbare goochelact waarin hij meters servetten opat die er uiteindelijk in één lint weer uitkwamen en Nella met partner Sanni in een verrassende duo trapeze act waarin zij soms gevaarlijke tricks lieten zien, Voor een poëtische inleiding van deze laatstgenoemde act zorgden Hilbert met een speeldoosje en Vincent van Lent, die op de pisterand gezeten een zingende zaag bespeelde.

Deze voortreffelijke orkestleider had dit jaar ook een eigen nummer met zeepbellen blazen in diverse vormen, zelfs uit een trompet.

Weinig dieren dit jaar, naast de geiten van Jofri was er  uit Tsjechië de jonge Karolina Berousková. Zij presenteerde met een Iers Tinker paard en pony groot en klein, en een gevarieerde pony vrijheid met paardjes van verschillende grootte, o.a. 3 fallabellas. In combinatie een veel blaffende hond en het Tinker paard, die ook enige hogeschool passen toonde.
Verkleed als kikvors boog Denis Navolnev zich bijna griezelig in de meest onmogelijke bochten en kroop tenslotte in een glazen kistje.

Naast eerder genoemde Nella & Sanni bracht Charlotte de la Bretèque aan een gordijn van touwen een luchtnummer wat je een bijzondere variatie op de bekende tissue act kon noemen.

Na veel ambtelijke en communicatie problemen was het duo Selam & Tiblet toch nog op tijd  uit Ethiopië gekomen. Deze 2 enthousiaste meisjes lieten duo antipode met 5 tapijten zien, maar ook de jongste in kopstand staande op de voetzool van het ondermeisje terwijl beiden met de vrije handen en voeten de tapijtjes lieten ronddraaien!
Voor het eerst buiten Rusland de 22 jarige Erkinbek Saralaev, een jongleur die in hoog tempo tot 8 balletjes stuiterend op een grondplank alle kanten liet uitvliegen, waarbij ze steeds weer terug kwamen.

Als laatste nummer voor de finale de Four Men Group, matrozen uit de Wit-Rusland, welke bepaald geen dekschuivers waren maar uitstekende acrobaten. Met vaart toonden zij hun evenwicht en sprongkracht met handvoltiges en balans in een piramide, ook voor salto’s opgegooid vanaf de piramide draaiden zij hun hand niet om.

In een wervelende finale werd er na 2 uren circus in het Posthuis door het uit 14 personen bestaande ensemble met directeur Arlette Hanson afscheid genomen van de enthousiaste bezoekers. Rest ons nog te vermelden dat het geweldige orkest en Cadil Radek met zijn fraaie lichteffecten een grote bijdrage hadden aan het succes van deze jubileum voorstelling.

 Arnold Balk

Nieuwsgierig naar de agenda van dit circus? Kijk op www.circusweb.nl/events

Commentaar via Facebook
3265 totaal aantal bezoekers 1 bezoekers vandaag