20 oktober 2016

Activisten misbruiken foto’s babyolifant nu voor reisindustrie

De foto’s van een baby olifant die decennialang gebruikt zijn om de circusbranche om zeep te helpen worden nu opnieuw gebruikt voor het kapot maken van een nieuwe branche, de reisindustrie, gericht op toeristen die olifantenritjes willen meemaken. Toeristen worden nu opgescheept met de meest vreselijke en ongefundeerde verhalen. 


achtergrondverhaal
In 2012 werd PETA veroordeeld tot het betalen van 9,3 miljoen dollar aan Ringling Brothers in een rechtszaak over een hardnekkige en decennia lange beschuldigingen van Peta, dat baby olifantjes heel ruw getraind werden en gescheiden werden van hun moeders, direct na de geboorte, om zo klaargemaakt te worden voor het circus. De dierenactivisten misbruiken deze foto en alle verhalen over olifantenmisbruik nog steeds. Het uitspraak over dit misbruik werd ook pas na jaren verkregen en ondanks winnen door de circusorganisatie wordt de mythe nog dagelijks in leven gehouden.

Uiteindelijk bleken het allemaal verzinsels geweest te zijn van Peta, met foto’s die niets met de olifantenopvang in Florida te maken hadden. Een ex werknemer van Ringling Bros die jarenlang optrad als getuige bleek heel dik betaald door Peta voor zijn leugens in de rechtszaal.
De waarheid is zo anders. Bij die olifantenopvang maakt men zich al jaren sterk voor het behoud van de olifanten, die elders ter wereld (in het zogenaamde wild) met tienduizenden tegelijkertijd om zeep geholpen worden voor het ivoor, en omdat de mensen daar zelf meer ruimte nodig hebben. De olifant wordt in het wild praktisch uitgeroeid.
Ondanks de veroordeling bleven de foto’s op internet verschijnen en de hele reportage is met een klein beetje moeite zelfs nu nog te vinden, o.a. weer door Wilde Dieren de Tent Uit, de organisatie die het in Nederland voor elkaar heeft gekregen om op basis van diezelfde sprookjes de hele Nederlandse politiek te misleiden.
Hoewel het fantasieverhaal van PETA dus al jaren ontkracht is, werden foto’s en zelfs filmpjes van olifanten ook hier in Nederland nog gebruikt en met succes, zoals bijvoorbeeld bij een commissievergadering in Almelo, waar zelfs een activiste kans kreeg om in te spreken en het sprookje te verzinnen dat de ouders van circusolifantjes werden gedood speciaal om de baby’s te oogsten en te trainen. De wereld van andersom, want stropers laten olifantenbabys overal aan hun lot over na het doden van de ouders. De sanctuary’s met babyolifanten zitten daardoor overvol. Goedgelovigen kregen o.a. deze foto en de op internet nog steeds te vinden reportage voorgeschoteld. In Almelo stemde men indertijd op basis van deze verzinsels tegen circussen met wilde dieren.

Emoties en verontwaardiging
Fondsenwervers gaan overal ter wereld op dezelfde voorspelbare manier te werk. Het gaat tenslotte om miljoenen. Of het nu gaat om de circuswereld, de reiswereld of de bontindustrie. Hoe makkelijk is het om een filmpje te laten maken waarin een dier misbruikt wordt (niet ondenkbaar in opdracht van zo’n fondsenwerver), om daar miljoenen mee binnen te halen?
Niets is mooier om de emotie van de nietsvermoedende te raken met een filmpje waar iedere weldenkende kijker misselijk van wordt. De kracht van die filmpjes zit hem in de collectieve verontwaardiging, want hoe meer mensen er geëmotioneerd door raken, hoe vaker dit soort vreselijke filmpjes en foto’s gratis gedeeld worden op internet. De argeloze internetsurfer heeft geen idee welke organisatie en idealen er achter dit soort filmpjes zitten en reageren begrijpelijk alleen op de vreselijke dingen die ze zien, denkend dat dit “de waarheid” is.

Fantasieverhaal
Hoe zit het dan met het bovenstaande olifantje? Indertijd heeft PETA een ex werknemer in Florida flinke sommen geld betaald om met een fantasieverhaal over zijn werk te komen. Het feit deze werknemer op de loonlijst stond van de fondsenwervers heeft PETA miljoenen gekost, maar wat heeft het opgeleverd??? En ondanks veroordeling circuleren de verhalen en de plaatjes nog steeds overal op internet, dat is nog het meest triest, zoiets krijg je er nooit meer af. En wat het werkelijke verhaal is achter dit plaatje? Dat blijft een raadsel, een veearts die dit olifantje wil inspecteren of die het dier moet opereren? Een verlaten wilde babyolifant die wordt klaargemaakt voor een transport richting een liefdevolle olifantenopvang? Een training voor entertainment is het zeker niet, want met dit soort acties krijg je nergens ter wereld een olifant getemd