Op Wereldcircusdag trokken wij (Brian Herfs met een gezelschap) naar Duinkerken. Daar had het Cirque Arlette Gruss haar tenten opgeslagen dit gans de paasvakantie lang. Wij hadden gekozen voor de vip formule van het Cirque Arlette Gruss.

tekst en foto’s Brian Herfs

Bij aankomst mochten wij meteen de voortent betreden waar we opgewacht werden door onze gids Meneer Robert ons. We kregen een rondleiding achter de schermen van het circus, er werd ons getoond waar de artiesten zich omkleden en vervolgens gingen we naar de zoo van het circus en daar mochten wij de olifanten eten geven wat een zeer unieke belevenis is. Hij vertelde ook over Arlette Gruss (1930 – 2006) die het circus met haar man startte.Zij is nog steeds niet vergeten. Haar man reist nog steeds mee en hij verklapte ons dat hij nog enkele panters heeft en ook zijn papegaaien heeft hij nog.

 

Toen was het tijd om naar de circustent te gaan om te genieten van de show wij namen plaats in de loge waar Arlette Gruss altijd zat recht voor de piste. De opening was zeer boeiend een witte clown kwam vanuit het publiek naar de piste en ondertussen ging er een pop van uit de nok van de tent naar beneden.
Na dit was het tijd voor de echte show de artiesten kwamen in prachtige kostuums de piste binnen en wij konden genieten van een dame die haar kunsten toonde in de lucht.
Tijdens het 1 deel van de voorstelling konden wij genieten van volgende nummers

Clown Mathieu zorgde tijdens gans de show voor humor wat een top clown op zijn eigen manier wist hij iedereen aan het lachen te krijgen. John Vernuccio-Togni presenteerde ons zijn olifantennummer, een echt unieke act dat je nog maar zelden vindt in het circus.
4 olifanten betreden de piste en lieten hun kunsten zien dit was echt terug gaan naar de tijd hoe circus er vroeger heeft uitgezien.

Zakkenroller Pierre Ginet dit was echt een zeer uniek nummer waar je veel vragen bij hebt. Deze artiest koos een slachtoffer in het publiek en nam hem mee naar de circuspiste. Daar werd van alles weg genomen zonder dat de persoon en het publiek het zag, het ging zeer snel. Op het einde vroeg Ginet aan de man waar zijn horloge was. Tot grote verbazing van het slachtoffer had hij helemaal niets gemerkt dat zijn horloge weg was.

Mât, Kevin Gruss, Sergiy Baryshnikov & Andrii Prymak deze heren werden de piste in geleid door mannen in politieuniformen. De opening van dit nummer was veelbelovend en dat viel niet tegen. Deze mannen toonden hun kunsten aan een paal en echt dit was top gebracht met zeer uniek en prachtig licht maakte dit het plaatje volledig af .

Chevaux, Linda Biasini-Gruss & Laura-Maria Gruss deze 2 dames lieten zien waar het Cirque Gruss om bekend staat: hun paarden. Zij lieten prachtige paarden de piste in lopen en hun kunsten zien echt zeer uniek maar wat deze paarden nummer zo uniek maakt is het volgende. Er kwamen prachtige zwarte paarden de piste in gelopen en op een bepaald moment gingen de lichten uit en waren deze paarden verlicht met ledlichtjes nog nooit eerder gezien in een circus dit was echt prachtig om te zien je kreeg er gewoon kippenvel van.

Contorsion, George Der Gummi Guru deze man heeft iedereen in het publiek met hun mond open gezet. Hoe deze man zich in alle soort bochten en manieren kan wringen heeft geen naam je kreeg er pijn van door er naar te kijken. Dit is echt een zeer groot artiest en hij wist het publiek op zijn hand te zetten en de tent in vuur en vlam te zetten met zijn nummer.

Tumbling, troupe Flying Jumpers Deze heren lieten ons kennis maken met hun kunsten op een grote mat die was opgesteld in de piste. Tuimelingen die je echt niet snapt hoe deze mannen dit deden het was echt een plezier om naar deze artiesten te kijken.

Motor aérienne, Ramon Kathriner dit was echt een nummer waar je zo van genoot
op een gegeven moment kwam er een motor op een koord in de nok van de tent gereden en deden ze hun kunsten gingen ze onderste boven hangen een nummer die je echt moet gezien hebben wil je geloven wat deze artiesten doen in de nok van de piste.

 

In de pauze werden wij begeleid naar een wagen waar ons cava broodjes werden aangeboden door de familie Gruss. Wij konden ook een kijkje nemen in de bureaus van de mensen die alles regelen.

Het tweede deel van het programma werd geopend door Fauves, Bruno Raffo hij bracht een uniek leeuwen nummer waar iedereen van genoot. Het circusgevoel van vroeger kwam in mij terug naar boven zo zou het overal moeten zijn want dit is echt circus wat je in België al jaren niet meer tegenkomt.

Dan was het tijd voor de nummer waar ik zeer benieuwd naar was gebracht door Mentalisme, Claudio De Negri. Hij vroeg wie gezond was recht te staan en de handen in elkaar te steken en de mensen die ze niet los kregen moesten onder begeleiding naar de piste. Daar liet hij echt zijn kunsten zien hij nam een persoon sprak er tegen en in eens was die persoon weg die lag op de grond in de piste met de ogen dicht.

Op een gegeven moment moest een vrouw zonder dat zij het wist en met de handen voor de ogen namen noemen van mensen in de tent die werden uitgekozen door Claudio en die vrouw kon deze namen perfect zeggen dit was echt zeer raar en dit zal voor mij altijd een vraag blijven hoe zo iets kan. Een nummer die je maar weinig ziet in het circus en echt u doet verbazen en ook moeilijk te geloven dat zo iets in het echt kan .

Globe of speed een grote ijzeren bol werd de circuspiste binnen gebracht en toen wisten wij al dit word echt een spektakel. En dat was het ook liefst 12 motors gingen in de bol en reden in hoge snelheid in het rond. Je kreeg er gewoon kippenvel van .
Toen was het tijd voor de grote finale de presentator kondigde de artiesten aan en deze kwamen langs de circustent naar de piste. Zij brachten een prachtige finale met unieke kostuums. Na de finale kregen zij een staande ovatie en een minuten lang applaus want zo een show is echt uniek en zie je zelden.

Het Cirque Arlette Gruss heeft zeer hard gewerkt aan dit spektakel en dit zie je in alles de lichten, de nummers, alles was afgewerkt tot in de puntjes. Na de show konden wij nog op de foto met al de circusartiesten als aandenken aan een geweldige avond .

Het Cirque Arlette Gruss is een begrip in Frankrijk en dit zal altijd zo blijven. Deze mensen leven voor het circus en dit zie je. Hun dieren zijn hun pronkstuk en deze worden met veel zorg en aandacht verzorgd en krijgen zeer veel liefde.

Meer  foto’s van dit uitstapje te vinden op de facebookpagina van CIRCUS

 

Facebook Comments
968 totaal aantal bezoekers 6 bezoekers vandaag