21 maart 2019

Schoolinformatie

Scholeninformatie

Ga je een spreekbeurt houden over het circus? Of wil je er een werkstuk over schrijven? En zoek je dus informatie en foto’s?

Deze site is geeft je al zo veel mogelijk informatie. Over de reizende circussen, over circus-scholen, over circus in theater en over circusvrienden. Of wilt u als leerkracht een circusproject doen en posters ophangen in het klaslokaal?

Stuur dan een mail naar circusspreekbeurt@gmail.com, Patricia heeft posters en ander ‘papieren’ materiaal van veel circussen en stuurt tegen een kleine vergoeding graag een pakket naar u toe!

Schoolreisje naar het circus

CIRCUSLAND

HET LEUKSTE SCHOOLREISJE

Bent u als school op zoek naar een leuk, verrassend en betaalbaar schoolreisje? Dan hebben wij de oplossing. In een bosrijke omgeving aan de rand van natuurgebied Kampina te Haaren (Brabant) verrijst ieder jaar in het begin van de zomer een kleurrijk tentencomplex met alle mogelijke voorzieningen. Op hetzelfde terrein ligt eveneens het sfeervolle Pannekoekenhuis Belveren. Wij nodigen u uit voor een onvergetelijke dag op deze locatie.

Een bezoek aan Circusland is een belevenis en een sprookje tegelijk voor de kinderen. Wie de tenten betreedt waant zich direct in een sfeervol circuspaleis met kroonluchters, pluche en gouden ornamenten. Gedurende de dag maken kinderen, onder begeleiding van echte circusartiesten, kennis met tal van circustechnieken. Daarnaast valt er van alles te beleven in en om het circus.

In de middagpauze wordt iedereen getrakteerd op een heerlijke ambachtelijk gebakken pannenkoek en de dag wordt afgesloten met een wervelende circusvoorstelling. Een dagje Circusland is een combinatie van educatie, ontdekkingen, plezier en vermaak op een mooie groene locatie.

https://www.circussijm.nl/schoolreisje

Meer weten over het circus?
Dan geven we je de volgende tips:

Op www.circusweb.nl staan bijna iedere dag weer nieuwe berichten over het circus. Ook vind je hier links naar de reizende circussen in Nederland en een circusagenda. En volledige informatie over hoe het nu zit met circusdieren. Haast iedereen die in de circuswereld werkt of die een voorstelling wil bezoeken kijkt regelmatig op circusweb!

Wil je algemene informatie over het circus, hoe het is ontstaan, hoe de artiesten leven, enzovoort, informeer dan bij Marcel Bergema.

Enkele Nederlandse circussen hebben samen een vereniging die voor hun belangen opkomt. Dit is de Vereniging van Nederlandse Circusondernemingen, de VNCO. Alles hierover op hun site www.vnco.info, wat de vereniging wil maar ook nieuws en links van de circussen die lid zijn van de VNCO.

Altijd dichtbij is er vast een jeugdcircus, want die zijn er in heel veel plaatsen. Daar kunnen kinderen leren om te jongleren, op een bal te lopen, om te fietsen op een fiets met één wiel, en nog veel meer. Vaak kun je, als je met een jeugdcircus meedoet, ook meewerken aan een voorstelling voor publiek. Circomundo.nl is een vereniging waar veel jeugdcircussen lid van zijn. Op de website Circusweb vindt u een compleet en actueel overzicht van alle jeugdcircussen.

Maar misschien wil je veel meer, is het je plan om als beroepsartiest in een circus te gaan werken. Daarvoor zijn er in Nederland twee beroepsopleidingen: Codarts in Rotterdam  en Fontys in Tilburg

rotterdamcircusstadEen beetje ander circus dan je gewend bent zie je bij festivals als Rotterdam Circusstad ieder jaar in mei, en bij Festival Circolo in Tilburg. Bij dit soort festivals zie je veel jonge artiesten die op hun eigen manier laten zien wat circus kan zijn.

Schoolprojecten

Je kunt schoolreizen organiseren via Circusevents die connecties heeft met veel circussen in Nederland. Die weten de leukste arrangementen met de scherpste prijzen te regelen in je eigen omgeving. En als jouw school een project wil doen met circus kunnen ze kiezen uit heel veel artiesten en/of bedrijven die met circusmaterialen, soms zelfs met een tent, naar je toekomen. Op internet vind je er veel, een bekende is www.deleeuwcircusevents.nl (Katwijk) en www.circusopschool.nl. Onder leiding van echte artiesten leer je dan circuskunsten en kun je met je leerlingen je eigen circusvoorstelling geven.
De Leeuw Circusevents heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in het geven van circuslessen aan middelbare scholen en MBO scholen, en is CJP-acceptant, dat betekent dat de scholen af kunnen rekenen met hun CJP Cultuurtegoeden. De lessen vinden veelal plaats in de eigen sportzalen, met als spectaculair onderdeel luchtacrobatiek. Hiervoor is een samenwerkingsverband met studenten van de circusacademies.

Circuslinks

KIEN kan u veel vertellen over circuserfgoed en alle aspecten van het circus. Deze stelt zich ten doel het versterken van volkscultuur en immaterieel erfgoed door beide te promoten en toegankelijk te maken, door de sector te stimuleren en te professionaliseren en door de participatie te bevorderen. Dit geldt ook voor het fenomeen Circus.

De Commisie Klassiek Circus informeert publiek en politiek over het leven van circusdieren in het circus. Met beeldmateriaal, links naar informatie, films. Bovendien neemt de commissie  contact op met de politiek als er misvattingen zijn over de werkelijke stand van zaken. Dezelfde informatie die de mensen die in het circus werken je zouden geven. Ook op Circusweb vind je hier uitgebreide informatie over.

De Club van Circusvrienden geeft 11 keer per jaar een glossy magazine uit waarin circusnieuws uit binnen- en buitenland wordt vermeld. Circusvrienden komen ook regelmatig bij elkaar om hun circusnieuws en hun verzamelingen uit te wisselen. Ook worden er regelmatig interessante circusreizen georganiseerd met een bus naar binnen- of buitenland. www.circusvrienden.nl.

De VNCO heeft in februari 2002 het initiatief genomen om te komen tot de oprichting van de European Circus Association. Inmiddels zijn bij deze Europese vereniging meer dan 125 circussen uit 26 verschillende landen aangesloten. De VNCO onderschrijft de intentie van de European Circus Association om te komen tot Europese regelgeving met betrekking tot het houden van dieren in circussen.

Het Circus Photo Magazine verschijnt elke drie maanden met de mooiste foto’s van circussen in binnen- en buitenland. Leendert Bedijn (45) is uitgever van het Circus Photo Magazine. Elkke editie biedt minimaal 40 pagina’s dik vol met kleurenfoto’s van circussen over de hele wereld.

Het circusmuseum is dé beeldbank met posters, foto’s en prenten uit de verzameling van Jaap Best, de grootste circuscollectie van Nederland. Nu online bijna 8000 circusposters, van 1880 tot heden, van Nederland tot Amerika, van A2 tot enkele vierkante meters. Je kunt er op visite zo achter je bureau vandaan. Neem eens een kijkje!

CIRCUNSTRUCTION voor jonge makers van eigentijds circustheater is een welkome en logische aanvulling op het bestaan van twee professionele HBO opleidingen in Nederland. Er bestaan nog maar heel weinig gezelschappen, waar jonge circusmakers en – uitvoerders hun weg vinden naar het publiek. Bovendien bestaat een zogenaamde ‘makersopleiding’ ook nog niet. De jonge afgestudeerden en afstuderenden zoeken hun eigen artistieke identiteit. Dat kunnen ze alleen als ze de kans krijgen zich in een professionele setting te ontwikkelen. Circunstruction is hierop een moedig en avontuurlijk antwoord. De eerste uitingen stemmen optimistisch en de zaal zat vol.’’ 

 Marc Jonkers (voormalig Artistiek directeur Codarts Circus Arts)