Hij is al weer een kleine week aan het bijkomen, wellicht al wel weer aan het lesgeven in zijn circusschool. De 25-jarige Palestijnse circusartiest Mohammad Faisal Abu Sakha is eindelijk vrijgelaten uit administratieve detentie in Israël. Hij werd bijna twee jaar vastgehouden zonder aanklacht of proces. Het is goed nieuws dat Abu Sakha weer vrij is, maar hij had nooit zo lang vastgehouden mogen worden.

Abu Sakha werd in december 2015 zonder uitleg of aanklacht opgepakt door het Israëlische leger. Hij was onderweg naar een circusschool waar hij optrad en les gaf aan kinderen met een handicap.

Bijna twee jaar vast zonder aanklacht of proces

Abu Sakha kreeg aanvankelijk zes maanden administratieve detentie opgelegd. Zijn detentie werd telkens verlengd en uiteindelijk zat hij bijna twee jaar vast. Volgens internationaal recht zou hij in een gevangenis in de bezette Westelijke Jordaanoever, waar hij vandaan komt, vastgehouden moeten worden. Omdat hij werd vastgehouden in Israël, moest zijn familie telkens een vergunning aanvragen om naar Israël te reizen om hem te bezoeken. Zijn ouders konden hem maanden niet zien omdat de Israëlische autoriteiten dit ‘vanwege veiligheidsredenen’ weigerden.

Amnesty international voerde veel actie voor Mohammad Abu Sakha en bedankt iedereen die hieraan bijdroeg! Ook Circusweb heeft hier in het verleden al aandacht aan besteed.

https://www.amnesty.nl/

Facebook Comments
592 totaal aantal bezoekers 6 bezoekers vandaag