renzberlincircus
HOOFDDORP – Een vrolijk geelblauw circuscomplex, wat auto’s er omheen, de vrachtwagens keurig opgesteld. Zo op het eerste gezicht een rustig tafereel, maar als je wat beter kijkt zie je een politieauto voor de ingang staan.

Op het circusterrein zelf wemelt het van de pers en de camera’s en de eerste verslaggevers verlaten al weer haastig het terrein, om zo snel mogelijk te berichten van het nieuwste circusdrama sinds vannacht. Telegraaf, Hart van Nederland, de lokale pers, er is veel belangstelling voor circus als er leed te bespeuren is. Ook Circusweb is erbij. Niet vanwege de sensatie, maar omdat een van de aanwezigen een lift nodig had, en het is in de buurt, half uurtje rijden en je bent er.

Indringer bij de stallen gespot
Bernhard Renz jr. heeft het die nacht allemaal zien gebeuren om kwart over drie, samen met Clown Franky (vroeger bekend van Fiësta). Al snel bemerkten deze twee dat er ponys losliepen op het circusterrein. De 8 ponys gingen alle kanten op en de eerste aandacht ging naar het teruglokken. Op dat moment zagen de twee een onbekende man naast de stallen rennen, die in volle vaart naar een wachtende auto rende. Met een snelle sprong op de passagiersplaats nam hij de benen, met gierende banden er vandoor. En toen begon het zoeken naar de ponys.

KEYMUSIC.NL

Blinde paniek
Er werden er al snel 4 teruggevonden. Even verderop, naast het circus is een drukke busbaan, waar uiteindelijk 4 ponys in blinde paniek naar toe waren gehold. Alle vier werden geraakt door de Zuidtangent, een buslijn met een eigen busbaan, waar dus de snelheid op zijn top kon zijn. Ook de bus kwam er niet goed vanaf en moest worden weggesleept. En hiermee eindigde het zoveelste drama dat zich de laatste tijd afspeelt rond Renz Berlin.

zuidtangent

Hier de busbaan pal naast het circus, waar even verder de ponys de dood vonden.

Dierenactivisten topje van ijsberg
Op de website van het circus stonden na deze gebeurtenissen drie mensen met naam en toenaam genoemd van activisten die er prat op gaan, vooral op facebook, dat ze dierenactivisten zijn. Zij verstoorden in de dagen voorafgaand aan deze “bevrijding” de voorstelling en zo werden hun namen bekend bij het circus. Circusweb heeft nav het feit dat deze namen op de website van het circus werden gepubliceerd overgenomen maar deze op 26 februari 2017 verwijderd na een aanklacht. Wat dierenactivisten ondernemen om hun zin door te drijven, zonder op de hoogte te zijn van de werkelijke situatie in een circus en de omstandigheden van de dieren is iets dat al jaren speelt bij alle circussen, of met dierhoudende bedrijven.
Dit is nog maar het topje van de ijsberg, want veel dierenactivisten werken inmiddels samen met een internationaal opererende bende. En daar kennen we de reputatie van. Die deinsden er in het verleden al niet voor terug om zelfs de doden uit hun graven te halen en te ontvoeren.

Zielige foto’s
Het lijkt er op dat de dierenactivisten bezig zijn met het provoceren van het circus. Steeds meer tergen in de hoop dat de zaken uit de hand gaan lopen, zodat het circus weer beschuldigd kan worden van aggressief gedrag. Zoiets gebeurde al in het noorden van het land, waar onlangs de circusvoorstelling verstoord werd door de activisten. De zielige foto’s van blauwe plekken waren niet van de lucht.

Geen tijd om te verwerken
Ondertussen loopt de familie geheel in shock en met hangende schouders over het circusterrein. The show must go on, tijd om te verwerken is er niet, met al die vragende journalisten, de fotografen en cameraploegen die iedereen voor de camera willen hebben.
sabinestaatdeperstewoord

Publiek en pers komen af op de dieren in het circus, hier in de stallen de vier ponys die het overleefden.
olifantopdeachtergrond

Frank van Hullen in gesprek over circusdieren, met op de achtergrond Carla, die het met al die drukkigheid reuze naar haar zin heeft.

pastoor welzenes
Circus- en Kermis Aalmoezenier Bernhard van Welzenes was zelfs op het terrein

ponies Renz Berlin, foto pr
ponies Renz Berlin toen ze nog leefden, foto pr


desloten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier het slot dat vannacht open gebroken is door de dierenactivisten. De ponys raakten hiervan zo van slag dat ze in een vliegende vaart er vandoor gingen, in blinde paniek vlogen ze over de weg, tot ze tegen de bus van de Zuidtangent tot stilstand kwamen. 4 dode ponys, het had allemaal nog veel erger kunnen zijn. 

 

circuskunst2

circuskunstenNa de interviews is het weer rustig rond olifant Carla, de mensen staan even ergens anders. En wat zie ik dan? Zonder trainer, zonder dat het hoeft, maakt ze dezelfde bewegingen die ze in het circus ook altijd maakte… een privé optreden voor mij, een dansje omdat ze gewoon die bewegingen wil maken, nergens anders voor. Bedankt Carla, jij weet tenminste hoe het zit.

Foto’s: Circusweb, Gera de Leeuw

Verslag van de lokale pers met foto’s

van de nos

Hart van Nederland

11640 totaal aantal bezoekers 1 bezoekers vandaag