Er is ontzettend veel circustalent in Nederland en dat blijkt al uit de diverse circus talentenjachten die dit jaar worden georganiseerd. Na Circus Got Talent nu ook de BNG Circusprijs die gericht is op studenten van de circusacademies in Nederland.

Om deze jonge professionals een stap verder te helpen is de BNG Bank Circusprijs in het leven geroepen. De prijs gaat dit jaar naar het meest veelbelovende talent dat dit jaar afstudeert aan één van de 2 HBO-circusopleidingen (Codarts in Rotterdam en Fontys Academy for Circus and Performance Art in Tilburg) in Nederland.


Afstudeerpresentaties
De jury beoordeelde donderdag 6 april de eerste voorstellingen van de vierdejaarsstudenten

van Fontys ACaPA. Eind juni volgen de presentaties van de studenten in Rotterdam. Uit alle afstudeerpresentaties worden 4 acts genomineerd. Zij krijgen een bijdrage om hun acts verder te ontwikkelen. In het najaar van 2017 presenteren zij hun resultaat op een speciale circus-avond en dan kiest de jury een definitieve winnaar.

Stimulans voor producties
De winnaar van de BNG Bank Circusprijs ontvangt een prijs van € 6.000,- en een
reeks optredens in het land. Sinds 2011 werken het Cultuurfonds van de BNG Bank en de koepel van de Nederlandse jeugdcircussen Circomundo samen rond de jaarlijkse BNG Bank Circusprijs. In eerste instantie was de prijs bedoeld om een stimulans te geven aan producties van de Nederlandse jeugdcircussen. Per 2017 krijgt de prijs een nieuwe opzet
waarmee meer aangesloten wordt op andere BNG Bank cultuurprijzen voor aanstormend talent op het gebied van literatuur, theater en dans.
Jury
De jury voor de BNG Bank Circusprijs 2017 bestaat uit:
Julie Descamps – Artistieke vorming Circuscentrum Vlaanderen, programmeur Smells Like Circus
Mat Meijs – Secretaris BNG cultuurfonds
Evertjan Mercier – Hand-to-hand artiest, Alumni Fontys ACaPA, Duo Zinzi&Evertjan
Nikkie Sneep-Snijders – Directie en trainer Circusgezelschap TwoB
Marc Eysink Smeets – bestuurslid Circomundo, directeur Festival Circolo.
Commentaar via Facebook
728 totaal aantal bezoekers 3 bezoekers vandaag